وبلاگ

گاز مورد استفاده در کپسول آتش نشانی

گاز مورد استفاده در کپسول آتش نشانی

کپسول های آتش نشانی، وسیله ای برای خاموش کردن آتش هستند. این دستگاه ها به راحتی قابل حمل بوده و با توجه به نوع آتش، ترکیبات متفاوتی درون این دستگاه ها به کار رفته اند. ترکیبات آن شامل: آب، گاز مورد استفاده در کپسول آتش نشانی دی اکسید کربن، پودر و گاز است. این کپسول آتش نشانی دارای بدنه استوانه ای شکل فلزی و بسیار محکم هستند. درون آن ها را با آب و یک ماده خاموش کننده مانند دی اکسید کربن پر می نمایند. در قسمت بالایی این سیلندرها، اهرمی به رنگ مشکی قرار گرفته است که اگر آن را فشار دهیم، ترکیبات داخل کپسول با نیروی زیادی خارج می شوند.

برای استفاده از این نوع کپسول ها، ابتدا باید ضامن آن را خارج کنیم؛ سپس اهرم را فشار دهیم. در این هنگام، شیر فنری موجود در کپسول به سمت پایین رفته و مسیر خروجی را باز می کند. حال، گاز فشرده شده درون این سیلندر با سرعت بسیار زیادی خارج می شود. این کپسول ها دارای اندازه و انواع مختلفی هستند که هر یک کاربرد خاص خود را دارند.

گاز مورد استفاده در کپسول آتش نشانی و انواع کپسول آتش نشانی

انواع کپسول آتش نشانی

گاز مورد استفاده در کپسول آتش نشانی چه گاز می باشد؟

گازهای مورد استفاده در این کپسول ها به دو دسته کلی تقسیم بندی می شوند:

  • گاز کربن دی اکسید
  • ازت

استفاده از این گاز مورد استفاده در کپسول آتش نشانی دارای یکسری شرایط خاص است. برای مثال: اگر ترکیب داخل کپسول بر پایه آب باشد، نباید از گاز دی اکسید کربن استفاده نمود؛ چرا که خروج این گاز از سیلندر با کاهش دما صورت می پذیرد و در نتیجه اگر با آب ترکیب شود، منجمد می شود. بنابراین، برای موادی که بر پایه آب هستند، باید از ازت استفاده کرد.

زمانی که گاز دی اکسید کربن فشرده می شود، دمای زیادی را از دست می دهد. همین امر سبب می شود تا در هنگام آتش سوزی، دمای آتش را کاهش دهد. همچنین باعث می شود تا ترکیبات داخل کپسول با فشار زیادی از دهانه آن خارج شوند. برای مطالعه بیشتر دورد تست هدیرواستاتیک به صفحه مربوطه مراجعه کنید.

انواع گاز مورد استفاده در کپسول آتش نشانی

معمولا از گاز دی اکسید کربن به دو صورت استفاده می شود:

کاتریج داخلی

کاتریج حاوی گاز مورد استفاده در کپسول آتش نشانی کربن دی اکسید و نگهدارنده مواد خاموش کننده در یک سیلندر قرار می گیرند. هنگامی که فرد اهرم را فشار می دهد، راه خروجی کاتریج را باز می کند و در نتیجه، نیروی لازم جهت خروج ترکیبات خاموش کننده فراهم می شود.

کاتریج بیرونی

در این حالت، کارتریج حاوی گاز دی اکسید کربن در بیرون محفظه نگهدارنده مواد خاموش کننده قرار دارد. در این نوع از کپسول ها، فرد می تواند با استفاده از سوپاپ های مخصوص، به راحتی میزان فشار گاز مورد استفاده در کپسول آتش نشانی دی اکسید کربن را کنترل کند و همچنین، مقدار پاشش ترکیبات خاموش کننده را نیز تنظیم نماید. از این نوع کاتریج در کپسول های پودر و گاز مورد استفاده قرار می گیرد.

گاز مورد استفاده در کپسول آتش نشانی

بررسی کامل کپسول آتش نشانی توسط کارشناس

آیا استفاده از این گازها خطرناک است؟

بهتر است در زمان استفاده از گاز مورد استفاده در کپسول آتش نشانی دی اکسید کربن احتیاط کنید؛ زیرا ترکیب این گاز با هوا سبب بهم خوردن تعادل اسید و باز می شود که برای بدن انسان بسیار خطرناک است. این گاز دارای هیچ گونه بویی نیست و انتشار آن در فضاهای بسته موجب خفگی خواهد شد.

برای خاموش کردن موارد زیر، به هیچ عنوان از گاز دی اکسید کربن استفاده نشود:

  • لاک پیروکسیلین
  • نیترات
  • مواد اکسیژن دار
  • هیدرات فلزی
  • سلولز
  • فلزات رادیو اکتیو
  • آلومینیوم
  • سدیم
  • تیتانیوم
  • زیرکونیوم
  • پتاسیم
  • منیزیم

به علت غلظت بالای گاز  مورد استفاده در کپسول آتش نشانی، تخلیه آن نیاز به یک فضای ایزوله شده دارد؛ زیرا ممکن است جان افراد در خطر قرار بگیرد. به علاوه، این گاز باعث بالا رفتن فشار در محیط های بسته می شود. تخلیه بیش از حد این گاز سبب کاهش سطح اکسیژن شده و خطر خفگی را به همراه دارد. همچنین گازهای تولیده شده پس از خاموش کردن آتش، برای سلامتی انسان بسیار خطرناک هستند. برای استعلام قیمت کپسول آتش نشانی پودر و گاز به صفحه مربوطه بروید.

راهنمایی پر کردن گاز کپسول آتش نشانی

اصولا این کپسول ها باید هر سال از نظر داشتن شارژ بررسی شوند. شارژ کردن این گاز مورد استفاده در کپسول آتش نشانی باید در شرایط خاصی انجام شود.

  • اگر از این کپسول ها استفاده نشده باشد، باید دست کم سالی یک بار شارژ شوند.
  • حتی اگر از تمام محتویات کپسول استفاده نشده باشد، باید بعد از هر بار استفاده شارژ شوند.
  • کپسول های حاوی گاز دی اکسید کربن باید سالی یک بار شارژ شوند.
  • اگر متوجه نشتی گاز درون کپسول شویم، باید آن را مجددا شارژ کنیم.

معمولا طول عمر این کپسول ها 5 تا 15 سال است؛ اما توصیه می شود این کپسول ها را پس از ده سال تعویض نمایید.

اصولا شارژ کردن کپسول های آتش نشانی در 4 مرحله انجام می شود.

نکاتی که باید قبل از انجام شارژ کپسول آتش نشانی رعایت کنید

ابتدا باید نوع کپسول خود را به طور دقیق مشخص نمایید. باید بدانید که گاز مورد استفاده در کپسول آتش نشانی از چه ترکیباتی هستند؛ چرا که اگر کپسول ها با مواد دیگری شارژ شوند، موجب خسارات جبران ناپذیری خواهند شد.

تخلیه کپسول

در این مرحله باید تمام محتویات داخل کپسول را به طور کامل تخلیه کنید. برای این کار ابتدا باید اهرم را انقدر فشار دهیم تا دیگر موادی از داخل آن خارج نشود. در این صورت، کپسول به طور کامل خالی شده است.

پاک سازی و چکاپ کپسول آتش نشانی

پس از خالی کردن محتویات داخل کپسول، نوبت به چک کردن تمامی تجهیزات دستگاه می رسد. شما باید با دقت زیاد تمامی ادوات کپسول را بررسی کنید و از سالم بودن آن ها اطمینان حاصل کنید. در صورت خرابی هر یک از این لوازم، سریعا آن را تعمیر کنید.

شارژ مجدد کپسول آتش نشانی

برای پر کردن گاز مورد استفاده در کپسول آتش نشانی به یک دستگاه کمپرسور و مواد تشکیل دهنده درون کپسول احتیاج دارید. شما می توانید با استفاده از این دو، کپسول خود را شارژ کنید.

گاز مورد استفاده در کپسول آتش نشانی

جمع بندی

گاز مورد استفاده در کپسول آتش نشانی عنصری حیاتی در سیستم‌های مدرن خاموش کردن آتش است. عملکرد سریع و قابلیت خاموش کردن موثر حریق بدون تجربه آسیب اجتنابی، این گاز را ابزاری ضروری برای حفظ جان و دارایی‌های ارزشمند می‌سازد. با آشنایی به عملکرد و کاربردهای این گاز، می‌توان به‌خوبی از این فناوری پیشرفته بهره برد و از حفظ امنیت خود و اطرافیان به‌طور موثرتری اطمینان حاصل کرد.

سوالات متداول

  • گاز مورد استفاده در کپسول آتش نشانی چگونه از خاموش کردن حریق کمک می‌گیرد؟

این گاز غلظت اکسیژن در منطقه‌ای که حریق در آن رخ داده، کاهش می‌دهد و حریق را از اکسیژنی که برای حفظ احتراق به آن نیاز دارد، محروم می‌کند.

  • آیا گاز برای افراد در هنگام تخلیه ایمن است؟

بله، این گاز برای افراد ایمن است زیرا، هیچ آثار مضری نمی‌گذارد و هنگام استفاده به مطابقت با راهنمایی‌ها استفاده می‌شود که خطرات سلامتی ایجاد نمی‌کند.

منابع

elameharighearjmand, atashpadco

سد حریق ناجی

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *