از دستگاه دتکتور در مکان های متعددی استفاده می کنند. اما تنها افراد کمی هستند که شیوه نصب درست آن ها را می دانند. اولین و مهم ترین عاملی که از خسارت ناشی از آتش سوزی جلوگیری می کند، دتکتورها هسنتد. برای آشنایی با این سیستم تا پایان مطلب با ما همراه باشید.
وظیفه اصلی دتکتورها، با خبر کردن افراد از آتش سوزی به وسیله آژیر خطر می باشد. این سیستم ها از طریق دود یا گرمای آتش، زودتر متوجه آتش سوزی می شوند. این سیستم بعد از تشخیص آتش سوزی، از طریق آژیر خطر، افراد را مطلع می کند. صدای این وسیله، آن قدر بلند است که همه افراد ساختمان آن را می شنوند؛ علاوه بر آژیر خطر، این وسیله امکانات دیگری دارد که به شرح آن ها خواهیم پرداخت.
وظایف دیگر این وسیله عبارت اند از: داشتن آب پاش، بستن درب محلی که آتش گرفته، فرستادن پیام به موبایل جهت آگاه سازی و … اما اگر می خواهید که این وسیله به صورت کامل، همه تجهیزات ایمنی را به کار بیاندازد، باید هر شش ماه یک بار آن را بررسی نمایید و اگر نیاز به تعمیر دارد آن را تعمیر کنید. با وارد شدن به صفحه خدمات آتش نشانی با این خدمات بیشتر آشنا شوید.

دتکتور نصب شده بر سقف
عملکرد دستگاه دتکتور به چه صورت است؟
دتکتورها حسگرهایی دارند که به دود و گرما حساس هستند و وقتی این حسگر ها وجود دود و گرما را تشخیص دهند، از آژیر خطری بلند به گوش می رسد. برخی از این سیستم ها از گازهایی برای خاموش کردن آتش استفاده می کنند؛ به این صورت که مایعی درون محفظه دتکتورها جمع شده و بعد از آزاد سازی، به شکل گاز در محیط پخش می شود؛ علاوه بر آن، در بعضی از آن ها گاز co2 موجود بوده و پس از تشخیص آتش، این گاز به بیرون پراکنده می شود.
گاز co2، اکسیژن موجود در فضای آتش سوزی را کاهش می دهد تا آتش کم کم کاهش یابد یا محل آتش سوزی را آن قدر خنک می کند تا آتش خاموش شود. باید این نکته را هم بگوییم که هشدار دادن این سیستم در دو مرحله اجرا می شود: در مرحله اول، آژیر به صدا در می آید و در مرحله دوم، سایر اجزای سیستم فعال می شود.
اگر می خواهید دستگاه دتکتور شما کارایی بالایی داشته باشد، باید آن را بر اساس فضای موجود و نوع محل انتخاب نمایید. یکی از روش های خاموش کردن آتش استفاده از کپسول آتش نشانی می باشد. با وارد شدن به صفحه مربوطه با این محصول بیشتر آشنا شوید.
انواع دتکتور
بعضی از دتکتورها برای خاموش کردن آتش از آب استفاده می کنند؛ یعنی یا درون مخزن این وسیله آب وجود دارد یا این که به منبع آبی متصل است. اما این آب می تواند لوازم برقی را خراب کند. پس تا جایی که ممکن است لوازم برقی را دور از آن قرار دهید.
دتکتورها انواع مختلفی دارند که شامل: دستگاه دتکتور ترکیبی، نوع گازی، شعله ای، دودی و حرارتی می شوند. دتکتورهای دودی یکی از متداول ترین دتکتورها است. این دتکتور، دود را تشخیص داده سپس فعال می شود.
نوع دیگر دتکتورها، شعله ای نام دارد. این نوع، شعله آتش را تشخیص داده و نسبت به آن واکنش نشان می دهد. این نوع دتکتورها در سه گروه مادون قرمز، فرابنفش و ترکیب هر دو آن ها، موجود می باشد. دتکتور هایی که شعله ای هستند، کمی گران تر اند؛ زیرا سرعت تشخیص و فعال سازی بالایی دارند.
نوع دیگر دتکتور، گازی است. این وسیله، گازهای ناشی از آتش سوزی را تشخیص می دهد. این نوع در دو مدل قابل حمل و ثابت موجود است. این نوع از دتکتورها را اغلب در کارخانه ها و فضاهای بزرگ استفاده می کنند.
نوع دیگر این وسیله، دتکتور حرارتی نام دارد. این دتکتور در برابر تشخیص و اقدام، مقداری کند تر می باشد. این نوع به وسیله بالا رفتن درجه حرارت فضای محیط، فعال شده و علاوه بر خاموش کردن آتش، افرادی که در محل هستند را آگاه می کند. دتکتور های حرارتی، بسیار ارزان هستند. دتکتور حرارتی به دو گونه به نام های افزایشی و دما ثابت در بازار موجود هستند.
علاوه بر آن، این وسیله ها در انواع نقطه ای و خطی نیز تولید و به بازار عرضه می شوند. نوع دیگر دتکتورها را مولتی می نامند. مولتی ها کارایی چند نوع دستگاه دتکتور را دارند.
مطالب بیشتر: جدیدترین تجهیزات آتش نشانی

اعلام حریق دتکتور دودی
محل نصب دتکتور آتش نشانی
در شیوه نصب کردن دتکتور ها باید دقت کافی داشته باشید. یکی از نکاتی که باید مورد توجه قرار دهید، این است که فاصله استاندارد را بین دتکتور و وسایل گازسوز (که حدودا سه متر است) رعایت کنید؛ علاوه بر آن، باید آن ها را در حدود چند سانتی متر از دیوارها دور نگه دارید. مناسب ترین محل برای نصب آن ها، سقف می باشد.
به هرحال اگر می خواهید آن را بر روی دیوار قرار دهید، باید حداقل ۱۵ سانتی متر اختلاف فاصله بین وسیله و دیوار باشد؛ علاوه بر آن، باید از جنس خوب دتکتورها استفاده نمایید که بتوانند آتش را در حدود نیم ساعت تحمل کنند. بعد از نصب کردن این وسیله، آژیر و سایر امکانات را نصب می کنیم. در مرحله اول، باید دستگاه دتکتور را کاملا محکم بر روی سقف قرار دهید و بعد از سیم کشی آن ها، هد آن ها را وصل کنید.
سیم کشی این وسیله، استاندارد هایی دارد؛ یعنی باید سیم کشی آن ها به صورت موازی انجام شود. در نهایت، وقتی که کاملا دتکتورها را در محل نصب کردید، باید کنترل پنل مرکزی را بر اساس نقشه مخصوص آن، به صورت صحیح نصب نمایید. این پنل را باید در محلی قرار دهید که برای همه، قابل رؤیت باشد؛ نباید آن ها را در مکان هایی که کسی وارد نمی شود و دسترسی به آن مشکل است، نصب نمایید.
به همین علت است که این ها را در نزدیک درب ورودی قرار می دهند؛ به این ترتیب، همه افراد آن را می مشاهده کرده و آتش نشان ها هم هنگام ورود به محل، آن را می بینند؛ در آخر هم، درپوش این وسیله را باید از آن جدا کنید. یکی از عواملی که جلو گیری از خطرات آتش سوزی جلو گیری می کند. شارژ کردن مداوم کپسول آتش نشانی می باشد. برای استعلام قیمت شارژ کپسول آتش نشانی به صفحه مربوطه مراجعه کنید.
مزیت استفاده از دتکتور
این دستگاه ها، باعث کاهش خسارت مالی و جانی در آتش سوزی ها می شوند. اگر دتکتور در محلی نصب باشد، در این صورت افراد به وسیله هشدار آن، زودتر از آتش سوزی با خبر شده و محل را ترک می کنند. این وسیله، توسط دوربین مادون قرمز، می تواند بالا رفتن درجه حرارت اجسام را قبل از ایجاد علائم آتش سوزی تشخیص دهد.
از مزایای دیگر دستگاه دتکتور ، اتوماتیک بودن آن است؛ یعنی به تنهایی کار می کند و به نظارت های انسانی نیازی ندارد. علاوه بر آن، شرکت های بیمه برای اطلاع از آتش سوزی ساختمان، نصب این وسیله را لازم دانسته اند؛ در غیر این صورت، پرداخت بیمه آتش سوزی با مشکل مواجه می شود.
جمع بندی
مهم ترین بخش این وسیله، سیستمی است که نامش iEFD MoviTHERM است که وظیفه دارد، اعلان هایی به وسیله ایمیل، پیام یا تماس به افراد حاضر در محل بفرستد. پیام ها حاوی اطلاعات آتش سوزی هر بخش می باشد و باعث می شود، افراد از مسیرهای درست از ساختمان خارج شوند. علاوه بر این، دستگاه دتکتور دارای سیستم آب پاش، سیستم پخش گاز و سایر امکانات برای خاموش کردن آتش هستند.
سوالات متداول
- چگونه یک دستگاه دتکتور کار میکند؟
عملکرد دتکتور بستگی به نوع آن دارد. برخی از دستگاههای دتکتور از تغییرات فیزیکی مانند دما، فشار یا حرکت برای تشخیص استفاده میکنند، در حالی که دیگر دستگاهها از تغییرات شیمیایی یا نوری برای تشخیص استفاده میکنند.
- آیا دتکتورها قابل استفاده در صنایع مختلف هستند؟
بله، دستگاههای دتکتور به طور گسترده در صنایع مختلف مانند الکترونیک، خودروسازی، پزشکی، محیط زیست، امنیت و نظامی، انرژی و خانههای هوشمند استفاده میشوند.
منابع
سد حریق ناجی