وبلاگ

استاندارد تست هیدرواستاتیک کپسول آتش نشانی چیست؟

تست هیدرواستاتیک

جان انسان برای هر فردی حائز اهمیت می باشد که با پیشرفت تکنولوژی های نوین اقداماتی برای ایمنی انجام می گردد. تست هیدرواستاتیک یک نوع تست فشار است. هیدرواستاتیک از اصول مکانیک سیالات است که بر اساس توازن فشار در سیال یا مایع کار می‌کند. این اصل به طور گسترده‌ای در تجهیزات آتش نشانی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این آزمون فشار هیدرواستاتیک از جمله پروسه های مهم و اصلی در تولید و ساخت یک مخزن است. با پر کردن کامل یک مخزن با آب و هم چنین حذف هوای داخل مخزن و افزایش فشار یک سیستم تا 1.5 برابر مقدار فشار در نظر گرفته شده برای سیستم انجام می شود.

 سیستم برای مدت زمان مشخصی تحت فشار قرار می گیرد و سپس سیستم از لحاظ نشتی بررسی می شود. برای بازرسی بصری معمولاً از رنگ های فلورسنت یا ردیاب استفاده می شود تا محل نشتی های کپسول آتش نشانی به طور کامل مشخص شود. بد نیست بدانیم که فشار یک سیال زمانی است که سیال هیچ گونه حرکتی ندارد. سیال، گاز یا مایع می تواند باشد که از این فشار ناشی از وزن سیال برای بررسی نشت و درز استفاده می شود.

تست هیدرواستاتیک کپسول آتش نشانی به وسیله اصول هیدرواستاتیک عمل می‌کند. وقتی کپسول در معرض فشار آب قرار می‌گیرد، فشار آب وارد کپسول می‌شود و به صورت خودکار سیستم به وضعیت فعالیت یا خاموشی می‌روند.

آزمون فشار هیدرواستاتیک

نمایش آزمایش تست هیدرو استاتیک

هدف از انجام تست هیدرواستاتیک مخازن

آزمایش های هیدرواستاتیک برای تعیین یکپارچگی سازه و تناسب استفاده از تجهیزات مختلف از جمله کپسول آتش نشانی در خدمات آتش نشانی، سیلندرهای گاز، مخازن ذخیره سازی، دیگ های بخار، مخازن سوخت و خطوط لوله مواد شیمیایی انجام می شود. انجام آزمایش تست هیدرو استاتیک یکی از اقدامات ضروری پس از تولید و یا انجام سرویس های تعمیراتی است. همچنین تست هیدرواستاتیک مخازن، اولین تست بعد از 5 سال پس از تولید و در دوره های بعد، 2 سال یک بار انجام می شود.

متخصصان ما در موسسه ایمنی و آتش نشانی سد حریق ناجی اعتقاد دارند که آزمایش های هیدرواستاتیک  چیزی بیش از پر کردن مخزن با آب است. این آزمایش یک بخش ارزشمند از چرخه حیات مخزن است که عملکرد ایمن و مطلوب، پایداری و مقاومت در شرایط نگهداری و همچنین کارایی در مواقع لزوم را تضمین می کند.

انواع مختلف مخازن

از تست هیدرواستاتیک برای آزمون فشار هیدرواستاتیک نشتی و درز در مخازن استفاده می شود. مخازنی که در صنعت به کار می روند شامل دو دسته هستند.

1- مخازن بدون درز

2- مخازن درز دار

مخازن بدون درز

در تست هیدرواستاتیک مخازن درز دار  برای ذخیره کردن و انتقال دادن انواع سیال با حساسیت و فشار بالا به کار می روند. از این مخازن به عنوان مخازن CNG، مخزن های اکسیژن، مخزن هیدروژن، مخزن انواع گاز بی اثر استفاده می شود. معمولا قبل شارژ کپسول آتش نشانی اگر مطمئن نیستید که کپسول سالم است باید انجام شود.

مخازن درزدار

این مخازن در صنعت بسیار پرکاربرد هستند و برای نگه داری آب و … استفاده می شوند.

 

آزمایش تست هیدرو استاتیک

مانومتر در تست هیدرواستاتیک

مراحل تست هیدرواستاتیک

  1. در مرحله ابتدایی باید سیلندر را که قرار است تست شود را شناسایی کرد و همچنین برای انجام دستورالعمل تست هیدرواستاتیک آماده کرد.
  2. تمام اطلاعات مربوط به محتویات، مالک و سیلندر را باید مشخص کرد.
  3. فشار موجود در محفظه مخزن را باید تخلیه کرد. در این مرحله باید دقت فراوان به خرج داد زیرا گازها ممکن است سمی، خورنده و شاید آتش زا باشند. این کار باید در محیط باز انجام شود.
  4. اطراف سیلندر را باید به صورت چشمی بررسی کرد تا برآمدگی، ترک، سوختگی و صدمات ظاهری مشخص شود. سلامت پایه ها باید چک شود.
  5. در این مرحله باید داخل سیلندر با چشم بررسی کرد. بررسی محل نصب شیر باید با یک لامپ انجام شود.
  6. وزن سیلندر باید بررسی شود. این کار برای تعیین تفاوت وزن کنونی و وزن حک شده روی سیلندر است.
  7. رزوه های سیلندر را باید به صورت دقیق بررسی کرد. رزوه ها را باید از براده تمیز کرد.
  8. انجام تست هیدرواستاتیک
  9. بررسی شیر که برای تایید ان باید در حالت بسته بررسی شود.
  10. سیلندر را باید در آخر خشک و تمیز کرد. درج تاریخ روز تست و آزمون فشار هیدرواستاتیک بعدی باید بر روی سیلندر انجام شود.

انواع تست هیدرواستاتیک

تست هیدرواستاتیک به دو روش برای تست کردن مخازن استفاده می شود. این دو روش شامل:

1- روش واترجکت

2- روش غیر واتر جکت یا انبساط مستقیم

فشار تست هیدرواستاتیک مخازن چقدر است؟

در زمان انجام تست مخازن، معمولاً آن ها در شرایط فشار معادل 1.5 برابر حالت عملیاتی قرار می گیرند و این فشار می بایست بین 30 الی 60 ثانیه حفظ شود. این مقدار برای مخازن کم فشار در محدوده 200 تا 600 پاسکال و برای برخی مخازن کم فشار با حجم بالاتر معادل 1000 پاسکال است. اما برای مخازن پرفشار مانند سیلندرهایی که برای سیستم‌های CO2، Scuba و SCBA استفاده می‌شوند، فشار تست هیدرواستاتیک مخازن از 3000 تا 10.000 پاسکال متغیر است.

میزان انبساط مجاز در چنین فشاری تنها به اندازه 10 درصد حجم اولیه است. اگر انبساط بیشتر از این مقدار باشد و یا پس از رفع فشار میزان انبساط کاهش نیابد، مخازن را از چرخه مصرف خارج می کنند.

بررسی چندین کپسول آتش نشانی

بررسی چند کپسول آتش نشانی قبل از تست

روش واترجکت

با انجام تست هیدرواستاتیک باید محفظه را با آب پر کرد. این محفظه را در داخل یک محفظه که از آب پر است و کاملاً مهر و موم شده است قرار می دهیم. سپس محفظه برای زمان مشخصی تحت فشار قرار می گیرد. این کار باعث می شود که محفظه اصلی منبسط شود. بعد از انبساط آب به داخل یک لوله خارجی می رود و سپس انبساط کل اندازه گیری می شود. بعد از اندازه گیری، انبساط حذف می شود و مخزن مجدد به سایز قبلی باز می گردد. سپس آب از تیوپ شیشه ای به مخزنش بر می گردد.

در مواردی که سایز مخزن به سایز قبلی برنگردد مشخص می شود که مخزن برای ادامه کار مناسب است یا خیر. اگر میزان انبساط بالا باشد فلز مخزن، ویژگی الاستیسیته خود را از دست داده است. این انبساط بالا شاید نشان دهنده نازک شدن دیواره مخزن باشد که این موارد نشان می دهد که مخزن باید از رده خارج شود.

دستگاه تست هیدور استاتیک لوله در خیابان که دورش مسدود شده

دستگاه تست هیدرواتستاتیک

روش غیر واتر جکت یا انبساط مستقیم

یکی از روش های تست هیدرواستاتیک روش غیر واتر جکت یا انبساط مستقیم است. در این شیوه مخزن یا سیلندر با مقدار از پیش تعیین شده ای پر از آب می شود. سیستم را با فشار معینی تحت فشار قرار می دهیم و سپس آبی که از آن خارج می شود را اندازه گیری می کنیم. مقدار انبساط کلی و دائمی را اندازه گیری می کنیم. اگر سلامت مخزن تایید شود می توان آن مخزن را مجدد استفاده کرد.

روش جایگزین

برخی از تجهیزات ممکن است برای تحمل بارهای مورد نیاز برای آزمایش فشار طراحی نشده باشند. در این موارد باید از روش های جایگزین مانند تست پنوماتیک استفاده کرد. تست پنوماتیک نوع دیگری از آزمون فشار هیدرواستاتیک است که شامل تحت فشار قرار دادن ظرف با گازی مانند هوا یا نیتروژن به جای آب است. با این حال، هنگام انجام آزمایش پنوماتیک باید احتیاط ویژه ای به کار برده شود، زیرا محیط های گازی در مقایسه با آزمایش هیدرواستاتیک توانایی فشرده شدن و نگهداری بیشتری را دارند.

جمع بندی

پروسه تست هیدرواستاتیک کپسول آتش نشانی برای منزل از جمله مراحل مهم و اصلی است که در تولید هر مخزن باید انجام شود. این تست به منظور سلامت و امنیت مخزن انجام می شود. این تست برای مشخص شدن انواع خوردگی، تشخیص ترک یا رشد ترک، کارکرد صحیح و … انجام می شود.

آزمایش آزمون فشار هیدرواستاتیک به طور معمول بعد از خاموش شدن سیستم انجام می شود. بعد از اندازه گیری فشار اطمینان حاصل می شود که سیستم در فشار وارد شدـه در حین کار می تواند به درستی کار کند و هیچ خطری سیستم را تهدید نمی کند.

این مخازن معمولاً حاوی گاز های آتش زا و سمی هستند که هر گونه نشت، انفجار و … ممکن است تبعات جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشد؛ بنابراین انجام این تست به صورت دوره ای باید انجام شود تا امنیت سیستم تامین شود. شما می توانید از متخصصان تیم سد حریق ناجی برای انجام آزمایش تست هیدرواستاتیک کمک بگیرید.

مؤسسه ایمنی و آتش ‌نشانی ناجی ارائه‌دهنده خدمات فروش انواع کپسول آتش نشانی

ارسال به تمام نقاط تهران و شهرستان‌ها

جهت دریافت اطلاعات بیشتر، مشاوره، سفارش و خرید:

تلفن دفتر: 02133868565

تلفن همراه: 09125501793

سوالات متداول

  • چگونه آزمایش هیدرواستاتیک انجام می‌شود؟

برای انجام تست هیدرواستاتیک، ابتدا ظرف از هوا پاک می‌شود و سپس با آب پر می‌شود. سپس از یک پمپ به طور معمول برای اعمال فشار، آب به آن اضافه می‌شود و در عین حال فشار آن با دقت مورد نظارت قرار می‌گیرد تا سالمت ساختاری ظرف تأیید شود.

  • چه تجهیزاتی برای آزمایش هیدرواستاتیک لازم است؟

تجهیزات مورد نیاز برای آزمایش هیدرواستاتیک شامل منبع آب، پمپ، سنسور‌های فشار، سوپاپ‌های تخلیه، و موانع ایمنی می‌شود. همچنین، به تجهیزات و ابزارهای آزمایش ویژه نیاز ممکن است با توجه به نوع و اندازه ظرف مورد آزمایش متغیر باشد.

  • چه مراقبت‌های ایمنی برای آزمایش هیدرواستاتیک لازم است؟

تست هیدرواستاتیک حاوی فشار بالا می‌باشد که می‌تواند خطرناک باشد. به همین دلیل، باید اقدامات ایمنی مناسب از جمله استفاده از تجهیزات محافظ شخصی (PPE)، اطمینان از تهویه صحیح و رعایت پروتکل‌های آزمایش مطابقت شود.

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۴.۳ از ۵
از مجموع ۸ رای

دیدگاهی در مورد “استاندارد تست هیدرواستاتیک کپسول آتش نشانی چیست؟

  1. علی گفت:

    برای قیمت کپسول آتشنشانی به کدوم قسمت سایت باید مراجعه کنم؟

    1. soheil Biniaz گفت:

      برای استعلام قیمت کپسول آتش نشانی بر روی لینک کیلیک کنید یا با شماره ۰۲۱۳۳۸۶۸۵۶۵ با کارشناس های ما در تماس باشید.

  2. محسن گفت:

    آیا شما کپسول CO2 هم می فروشید؟

    1. soheil Biniaz گفت:

      بله برای خرید کپسول آتش نشانی CO2 بر روی لینک کیلیک کنید.

  3. محبوبه گفت:

    شما کپسول پودر و گاز هم میفروشین؟

    1. soheil Biniaz گفت:

      بله، برای خرید کپسول آتش نشانی پودر و گاز بر روی لینک کیلیک کنید.

  4. مهدی گفت:

    سپاس بابت مطلب مفیدتون

    1. soheil Biniaz گفت:

      ممنونم از نظر تون

  5. parto گفت:

    سلام وقت بخیر شما این تستو خودتونم انجام میدید؟

    1. soheil Biniaz گفت:

      عرض سلام و احترام بله برای اطلاعات بیشتر با کار شناس های ما در تماس باشید. ۰۲۱۳۳۸۶۸۵۶۵

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *