وبلاگ

سیستم اعلام حریق

معرفی انواع سیستم اعلام حریق
  • انسان همواره در معرض خطر حوادث مختلفی است. از حوادث طبیعی گرفته تا غیرطبیعی، همگی می توانند به انسان و اموال او آسیب های جدی و گاهی جبران ناپذیری وارد کنند. در بین این حوادث، آتش سوزی در میان خطرناک ترین حوادث قرار دارد. در منازل و یا در کارخانه ها و ادارات، احتمال وقوع این حادثه وجود دارد. همانطور که از قدیم می گویند، حادثه هیچگاه خبر نمی کند. اما خوشبختانه پیشرفت تکنولوژی باعث شده تا ما از حوادث بسیاری باخبر شویم.

    سیستم اعلام حریق از جمله ابزارهای ایمنی است، که شما را به محض شروع آتش سوزی، با خبر می کند. این کار به افراد کمک می کند تا سریع تر محل را تخلیه کرده و با آتش نشانی تماس بگیرند. در نتیجه، آمار خسارات مالی و جانی بشدت کاهش می یابد. در ادامه مطلب با سد حریق ناجی عرضه کننده شارژ کپسول آتش نشانی و فروش کپسول آتش نشانی با بهترین قیمت همراه باشید.

    سیستم اعلام حریق چیست؟

    هدف سیستم های اعلام حریق، شناسایی آتش سوزی و هشدار رسانی سریع به اهالی یک ساختمان و مراکز اورژانسی چون آتش نشانی می باشد. این سیستم توسط یک پنل مرکزی کنترل شده و دارای بخش ها و انواع مختلفی است. بخش های مختلف سیستم های اعلام حریق، به صورت خودکار مدیریت می شوند. به علاوه، امکان مشخص کردن نقطه شروع حادثه توسط این سیستم ها، بسیار راحت است. همچنین سیستم اعلام حریق قابلیت شناسایی مشکلات موجود، که ممکن است در کار این سیستم اخلال ایجاد کنند را نیز، دارد.

    به طور کلی عملکرد این سیستم ها شامل شناسایی، هشدار، مدیریت و کنترل می شود. شبکه بزرگی از تجهیزات، دستگاه ها و پنل های کنترل به کار گرفته می شوند، تا این چهار عملیات صورت گیرند. این سیستم ها شامل دو نوع اتوماتیک و دستی هستند، که در ادامه در رابطه با هر یک از آنها توضیحاتی خواهیم داد. طبیعتا حضور سیستم اعلام حریق در هر ساختمان تجاری لازم و ضروری است.

      برای خرید کپسول آتش نشانی و اطلاع از نحوه خرید کپسول آتش نشانی co2 کافیست روی لینک کلیک کنید.

    سیستم اعلام حریق شامل چند نوع است؟

    –       سیستم اعلام حریق اتوماتیک

    این مدل سیستم در صورت شناسایی آتش، به صورت خودکار فعال می شود. سیستم های اتوماتیک می توانند شامل شناساگرهای دود، آب پاش و شناساگرهای حرارتی باشند. این سیستم ها شامل سه نوع می شوند، که عبارتند از: متعارف، وایرلس و آدرس پذیر.

    –       سیستم اعلام حریق دستی

    سیستم اعلام حریق دستی دارای دسته ای کشیدنی بوده و به صورت دستی توسط انسان فعال می شود. احتمالا این نوع سیستم ها را در ساختمان های تجاری و یا فیلم های سینمایی بسیار دیده اید. این سیستم ها بیشتر در ساختمان های تجاری همچون فروشگاه ها، مراکز رویدادها، ورزشگاه ها و دفاتر، مورد استفاده قرار می گیرند. دسته های فعال سازی این سیستم ها، باید طبق نظر کارشناسان در مناطق مشخصی از ساختمان قرار گیرند، که فعال سازی آنها در صورت آتش سوزی راحت تر باشد.

    هر دو نوع سیستم اعلام حریق معرفی شده، توانایی هشدار دادن به ساکنین و همچنین مراکز اضطراری را دارند. برخی از آنها از سیستم هشدار صوتی نیز بهره مند هستند، که پیام هایی از پیش ضبط شده، جهت راهنمایی ساکنین برای خروج از محیط را، پخش می کنند.

    سیستم های اتوماتیک

    معرفی انواع سیستم اعلام حریق اتوماتیک

    –       سیستم اعلام حریق متعارف

    در سیستم این سیستم متعارف، کابل کشی های فیزیکی برای اتصال داخلی چندین دتکتور و نقطه تماس بکار می روند. سیگنال های ارسال شده از آنها، به واحد اصلی کنترل بازارسال می شوند. نقاط تماس و دتکتورها، در مناطق مشخصی نصب شده و شناسایی و موقعیت یابی علت هشدار را آسان می سازند. این امر برای آتش نشانی و مدیریت ساختمان بسیار مهم است. هر یک از این مناطق، در کنترل پنل سیستم اعلام حریق، با لامپ های کوچک، متن و یا گاهی هر دو نشان داده می شوند. هر چه نقاط مجهز شده به دتکتورها بیشتر باشند، شناسایی موقعیت و علت آتش سوزی نیز آسان تر است. کنترل پنل این سیستم به حداقل دو مدار صوتی متصل است، که شامل زنگ ها، صدا دهنده های صوتی و یا سایر دستگاه های هشدار صوتی می شوند. مسئولیت هشدار صوتی اهالی ساختمان، به عهده این دستگاه ها می باشد.

    –       سیستم اعلام حریق آدرس پذیر

    اصول شناسایی آتش سوزی در سیستم اعلام حریق آدرس پذیر، شبیه به سیستم متعارف است. تنها تفاوت این دو سیستم، در آدرس هایی است که به هر دتکتور داده می شود. به وسیله این آدرس های اختصاصی، کنترل پنل می تواند متوجه شود که دقیقا کدام نقطه تماس یا دتکتور، هشدار را فعال کرده است. مدار شناسایی به صورت یک حلقه نصب شده و بیش از 99 دستگاه می توانند به آن متصل شوند. سیم کشی این سیستم به نحوی انجام می شود که هر بخش از حلقه، مشتق باشد. بدین شکل، در صورت بروز مشکل در هر بخش، سایر قسمت های سیستم بدون هیچ مشکلی عمل خواهند کرد.

    –       سیستم های اعلام حریق وایرلس

    این نوع سیستم اعلام حریق، به نسبت دو مدل قبل که دارای سیم کشی هستند، مزیت های بیشتری دارند. در این سیستم، از ارتباطات رادیویی برای تعامل داخلی کنترلر با سنسورها و دستگاه های دیگر استفاده می شود. البته نباید دستگاه هایی که ممکن است در ارسال امواج رادیویی این سیستم تداخل ایجاد می کنند را، در مسیر آنها نصب ک

    سیستم های اعلام حریق

    دتکتورهای اعلام حریق چه وظیفه ای دارند؟

    دتکتورها یا همان شناساگرها، یکی از اصلی ترین بخش های سیستم اعلام حریق هستند. این دستگاه ها در تمامی انواع سیستم های اعلام حریق وجود دارند. وظیفه دتکتورها، شناسایی آتش سوزی، دود، گازهای سمی و غیره می باشد. در واقع می توان گفت این دتکتورها، نقش چشم و گوش سیستم های اعلام حریق را ایفا می کنند. انواع مختلفی از این دتکتورها وجود دارند که عبارتند از: دتکتور حرارتی، دتکتورهای دودی، دتکتورهای ترکیبی، دتکتورهای کربن مونوکسید.

    سیستم های دستی اعلام حریق

    معرفی انواع دتکتورهای اعلام حریق

    دتکتورهای حرارتی

    دتکتورهای حرارتی سیستم اعلام حریق، دارای سنسورهایی هستند که به حرارت واکنش نشان می دهند. دتکتورهای حرارتی معمول، شبیه به یک فیوز برق عمل می کنند. این دتکتورها دارای یک آلیاژ یوتکتیک هستند، که نسبت به حرارت حساس اند. در دمای خاص، این آلیاژ از جامد به مایع تبدیل می شود و باعث فعال شدن هشدار می شود.

    این دتکتورها شامل دو نوع نرخ افزایشی و حرارتی ثابت می باشند.

    • دتکتورهای حرارتی نرخ افزایشی: این نوع دتکتورها تنها در صورت افزایش دما به نسبت مقداری مشخص، واکنش نشان خواهند داد. این مقدار قابل تعیین است.
    • دتکتورهای نرخ ثابت: واکنش در این دتکتورها، تنها در صورت رسیدن و یا افزایش عناصر عملیاتی به نسبت دمایی از پیش تعیین شده، صورت می گیرد.

    دتکتورهای دودی

    این دتکتورهای سیستم اعلام حریق، با شناسایی دود، سیگنال هشدار ارسال می کنند. این مدل دتکتورها نیز داری سه مدل مختلف می باشند، که عبارتند از: دتکتور خطی و نقطه ای.

    • دتکتور دودی خطی: دتکتورهای خطی، دود را در طیف وسیعی از محیط بررسی و شناسایی می کنند. پس از شناسایی دود، سیگنال هشدار به کنترل پنل مرکزی ارسال می شود. از این مدل دتکتورها در ساختمان های تجاری بزرگ استفاده می شود. چرا که هر دتکتور، محیط گسترده ای را پوشش داده و به دستگاه های کمتری برای نصب نیاز پیدا می کنیم. ضمن اینکه بدین وسیله، مشخص کردن محیط هشدار نیز آسان تر است.
    • دتکتور دودی نقطه ای: این مدل دتکتور سیستم اعلام حریق، دود را در نقاطی مشخص شناسایی می کند. برای مثال، دتکتورهای دودی به کار رفته در خانه ها، معمولا از نوع نقطه ای هستند. چرا که در این صورت، با ایجاد مشکل در آشپزخانه و یا هشدار غلط در این نقطه، دتکتورهای سایر بخش های خانه هشدار نمی دهند.

    دتکتورهای ترکیبی

    در دتکتورهای ترکیبی یا چند سنسوری، ورودی های دریافت شده از سنسورهای حرارتی و اپتیکال، با یکدیگر ترکیب می شوند. سپس بوسیله یک الگوریتم پیچیده در مدار دتکتور، وارد خواهند شد. در هنگام پاسخ به کنترل پنل، این دتکتورها براساس این ورودی ها، مقدار مشخصی را ارسال می کنند. دتکتورهای ترکیبی برای واکنش دادن به طیف وسیعی از آتش طراحی شده اند.

    دتکتورهای کربن مونوکسید

    این مدل دتکتورهای سیستم اعلام حریق که همچنین با نام دتکتور CO نیز شناخته می شوند، دتکتورهای الکتریکی هستند که آتش سوزی را با شناسایی سطح کربن مونوکسید هوا، تشخیص می دهند. البته این دتکتورها با دتکتورهای کربن مونوکسیدی که در خانه نصب می شوند، تا از ساکنین در مقابل کربن مونوکسید ایجاد شده محافظت کنند، متفاوت هستند. هر چند نوع سنسور آنها یکی است، اما این دتکتورها حساس تر می باشند. بواسطه سلول الکتروشیمیایی قرار گرفته در آنها، تنها کربن مونوکسید شناسایی می شود.

    جمع بندی

    آتش سوزی حادثه ای بسیار خطرناک، با خساراتی بزرگ و جبران ناپذیر است. ضمن اینکه در صورت عدم شناسایی به موقع، آتش سوزی می تواند گریبان گیر ساختمان های اطراف نیز بشود. لذا به منظور شناسایی به موقع آتش سوزی، لازم است تا سیستم اعلام حریق نصب کنیم. این سیستم ها وظیفه دارند تا آتش سوزی را شناسایی کرده و ساکنین ساختمان و آتش نشانی را با خبر سازند.

    به طور کلی این سیستم ها دارای دو نوع اتوماتیک و دستی هستند، که هر یک دارای مدل های مختلفی می باشند. بسیار مهم است که شما سیستم مناسب برای مکان مورد نظر خود را تهیه کرده و به خوبی آن را نصب کنید. همچنین کیفیت آن نیز باید بالا باشد. برای اطمینان از این موارد، می توانید از برند ناجی سیستم های خود را خریداری کرده و از خدمات نصب و پشتیبانی حرفه ای آنها بهره مند شوید.

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *