کپسول های آتش نشانی یک ابزار ایمنی-حفاظتی هستند که برای خاموش کردن یا کنترل کردن آتش سوزی در منازل و محل کار مورد استفاده قرار میگیرند. این ابزار ایمنی دارای انواع و اوزان متنوعی است که از نظر قابلیت حمل و نوع ترکیبات متفاوت می باشند. کپسول های پودر و گاز از جمله پرکاربردترین مهارکننده های آتش محسوب می شود.
به طور معمول یک کپسول آتش نشانی شامل مخزن، دستگیره (اهرم + ضامن)، لوله لاستیکی و لوله خروج می باشد. در ادامه به نحوه کار یک کپسول آتش نشانی، تعامل بین این اجزا و همچنین معرفی کپسول های پودر و گاز توضیح خواهیم داد.
یک مخزن استوانه ای یا غیر استوانه ای فلزی که حاوی ترکیبات مختلفی مانند، آب، پودر و گاز ، گاز دی اکسید کربن می باشد. در بالای این مخزن استوانه ای، اهرمی بر روی دستگیره تعبیه شده که با فشار دادن آن، محتویات مخزن با فشار زیادی از کپسول خارج می شود.
لوله لاستیکی در واقع قسمت پایین مخزن کپسول را به قسمت بالای کپسول مرتبط می کند. محل اتصال این لوله با دهانه خروجی کپسول توسط یک شیر فلزی مسدود می شود. در بالای مخزن کپسول، یک سیلندر کوچکی وجود دارد که با گاز دی اکسید کربن فشرده شده، پر شده است. همچنین یک شیر جلوی انتشار این گاز را می گیرد.
ناجی انواع کپسول های آتش نشانی را تولید می کند و در این راستا بهترین قیمت کپسول آتش نشانی را می توانید در سایت ناحی شاهد باشید.
برای خرید کپسول های پودری و یا اطلاع از کپسول آتش نشانی پودر و گاز روی لینک کلیک کنی.

انواع کپسول های آتش نشانی
کپسول های آتش نشانی متناسب با نوع مواد اطفایی و کلاس های آتش، انواع مختلفی دارند. قبل از معرفی انواع کپسول ها نیاز به معرفی انواع مواد اطفایی و کلاس های آتش می باشد. مواد اطفایی شامل آب، فوم (کف)، پودرهای شیمیایی، پودر 100% خشک، گاز CO2 و ترکیبات هالوژنه می باشد. همچنین به طور معمول کلاس های آتش به سه کلاس A (مواد خشک و جامدات)، کلاس B (مایعات قابل اشتعال) و کلاس C (گازهای قابل اشتعال) تقسیم می شوند.
بطور کلی کپسول های آتش نشانی را میتوان به 5 دسته بندی زیر تقسیم کرد:
1- کپسول های پودر و گاز (پودری) 2- کپسول های آب و گاز
3- کپسول های فوم (کف) 4- کپسول های دی اکسید کربن (CO2)
5- کپسول های بیوورسال (Bioversal)
برای خرید کپسول های فوم و یا اطلاع از کپسول آتش نشانی فوم و گاز روی لینک کلیک کنی.

این نوع کپسول های به صرفه و ارزان، از جمله پر کاربردترین و پر طرفدار ترین مهارکننده های آتش می باشند. مهارکننده های پودری به دو صورت یکبار مصرف یا قابل شارژ، در وزن های مختلف با استاندارد ایران در بازار عرضه می شوند.
ویژگی کپسول های پودر و گاز
عامل پودر می تواند با جدا نمودن بخش های مهم تشکیل دهنده واکنش های شیمیایی از یکدیگر (یعنی گرما، سوخت و اکسیژن) از گسترش آتش سوزی جلوگیری و در نتیجه آتش را خاموش کند. از ویژگی های دیگر کپسول های پودری میتوان به قابلیت بالای خنک کنندگی، خفه کنندگی حریق، رقیق کنندگی اکسیژن و عدم رسانا بودن اشاره کرد.
بیشترین استفاده این کپسول ها در مهارکردن مایعات قابل اشتعال است. ترکیب پودر و گاز در این کپسول ها سمی نیست ولی چون در کل مواد شیمیایی محسوب می شوند. در صورتی که در فضای بسته استفاده شوند، ممکن است راه تنفسی دچار التهاب شده و همچنین قدرت بینایی را کاهش دهد.
لازم به ذکر است؛ نباید از کپسول پودر و گاز برای فردی که دچار سوختگی شده است استفاده نمود، زیرا باعث خفگی مسدوم میشود.
این مهارکننده آتش در وزن های مختلف از 5 تا 14 کیلوگرم وجود دارد. زمان تخلیه کپسول هم بسته به وزن محتوا بین 8 تا 14 ثانیه زمان می برد. مقدار تخیله نیز در زمان شارژ کپسول آتش نشانی، حداقل 85% است. از دیگر ویژگی های این نوع کپسول ها می توان به قدرت پرتاب این خاموش کننده ها بیان کرد که نزدیک به 6 متر می رسد.
قسمت های اصلی خاموش کننده های پودر و گاز
1- بدنه: بدنه این نوع کپسول ها فلزی می باشد. بدنه باید فشار کارکرد دستگاه که به طور معمول تا دو برابر فشار آزمون است را به خوبی تحمل نماید. همچنین در مقابل زنگ زدگی و خوردگی از مقاومت بالایی برخورد باشد.
2- ساز و کار: با توجه به نوع و کارخانه سازنده ممکن است به یکی از انواع مکانیزهای ضربه ای، اهرمی و یا فلکه ای مجهز باشد.
3- لوله لاستیکی: اغلب کپسول های پودری، دارای لوله لاستیکی با طول مناسب هستند. این لوله در کپسول های پودری به قدری تقویت شده است که فشار معینی را به خوبی تحمل میکند.
4- سرلوله پودر پاش: به طور معمول از پلاستیک ساخته شده است. بصورت اهرمی عمل میکند که، با فشار دادن آن، پودر از سر لوله خارج میشود. با برداشتن فشار نیز، خروج پودر متوقف می گردد.
5- لوله سیفون: نام دیگر لوله سیفون، لوله داخلی هدایت کننده پودر است. این لوله در داخل کپسول از کمی بالاتر از کف تا خروجی کپسول امتداد دارد.

نحوه کار کپسول های پودر و گاز
ابتدا ضامن کپسول را کشیده و اهرم دستگیره را فشار می دهیم. با انجام این عمل یک میله، شیر فنری را به پایین فشار میدهد و مسیر خروجی کپسول را باز می کند. گاز فشرده ای که در سیلندر کوچک قرار داشت، آزاد می شود. سپس با شدت بسیار زیادی از لوله خروجی، خارج می شود. بهتر است قبل از شروع کار با مهارکننده های آتش، روی محل آتش سوزی هدف گیری کنید. تا هنگام مهار کردن آتش، محتویات کپسول روی محل مورد هدف پخش شود.

روش تشخیص کپسول های پودر و گاز
یکی از رایج ترین روش تشخیص انواع کپسول های آتش نشانی با کپسول های پودر و گاز، مخزن یا همان محفظه نگهداری مواد آن می باشد. کپسول های پودر و گاز سه تیکه است و بر روی بدنه آن جای جوش وجود دارد. اما در کپسول های دیگر مانند کپسول های گاز Co2 هیچ جای جوشی مشاهده نمی شود و در ضمن یک تیکه هستند. یکی دیگر از راه های تشخیص، خروجی شیپوری کپسول های پودر و گاز می باشد. اما کپسول های دیگر عموماً خروجی شیپوری ندارند.
اما یک مورد استثنا وجود دارد و آن این است که کپسول های آتش نشانی پودر و گاز از هر نظر شبیه کپسول آتش نشانی آب و گاز می باشد.
آزمایش های مقرری کپسول های پودر و گاز
بازدید ظاهری از این نوع خاموش کننده، هر ماه یکبار صورت بگیرد تا از کلوخه نشدن پودر مطمئن شوید. همچنین در این بازدید ماهیانه، فشار درون سیلندر را توسط فشار سنج مشاهده و سپس بدنه و پلمپ را بازدید کنید. از باز بودن خروجی مخزن وهمچنین سالم بودن لوله پلاستیکی اطمینان حاصل نمائید.
در صورت امکان، یکبار در سال از خاموش کننده پودر و گاز استفاده کرده و مجدداً شارژ نمائید.